Fertilizare in vitro – elemente generale
Thursday, January 12th, 2012 | 3 comentarii
vitro

FERTILIZAREA IN VITRO are urmatoarele etape:

1. Stimularea terapeutica a ovulatiei

 

Tratamentul incepe cu medicamente din grupul analogilor Gn-RH care realizeaza o inhibare a axului hipotalamo-hipofizar (pentru a nu exista riscul unei ovulatii premature). Rezultatul este inhibarea hipofizei, dupa care urmeaza administrarea de gonatropine corionice pentru cresterea foliculara. Urmarirea dezvoltarii foliculare se va face cu ajutorul ecografului, in acelasi timp realizandu-se si o dozare a concentratiei hormonilor. Cand foliculii ovarieni ajung la anumite dimensiuni, atunci se realizeaza declansarea ovulatiei. Dupa aproximativ 32-36 de ore, se pot aspira ovocitele.

 

2. Aspiratia ovocitelor

 

Aspiratia ovocitelor se va face in sala de operatii, aflata langa laboratorul de fertilizare “in vitro”. Ovocitele se recolteaza prin punctie ovariana si aspiratia lichidului folicular. Aspiratia pe cale vaginala sub control ecografic este metoda cea mai acceptata in acest moment. Se realizeaza cu anestezie generala. Embrionii se introduc in uterul pacientei la un interval de 48 de ore de la aspiratie. Imediat dupa aspiratie, ovocitele se pastreaza in mediu de cultura. Este recomandabil ca recoltarea spermei sa se realizeze dupa 3 zile de abstinenta, chiar in dimineata realizarii fertilizarii. Fecundarea are loc in mediul de cultura, dar numai dupa o pregatire prealabila a lichidului spermatic.

 

3. Introducerea spermatozoidului in ovocit cu ajutorul micromanipulatiei.

 

In ultima vreme, s-a dezvoltat o metoda revolutionara de tratament pentru cuplurile in care barbatul prezinta modificari patologice ale calitatii spermei. Aceasta metoda presupune injectarea unui singur spermatozoid la nivelul ovocitului cu ajutorul micromanipulatorului. Metoda se numeste ICSI – Intracitoplasmatic Sperm Insemination.

 

4. Implantarea embrionului la nivel uterin

 

Procesul este simplu, nedureros si nu necesita anestezie. Acesta consta in introducerea unui cateter subtire in uter, transvaginal, prin care embrionii sunt injectati in cavitatea uterina. Dupa introducerea embrionilor, este recomandat repaus la pat cateva ore. Dupa aproximativ doua zile, pacienta se poate reintoarce la activitatea normala, dar contactul sexual trebuie evitat timp de doua saptamani. In aceasta perioada, se continua administrarea medicatiei hormonale de sustinere.

 

4.1 Complicatiile implantarii embrionilor. Dupa 12-14 zile de realizarea embriotransferului, se efectueaza analize sangvine pentru a se diagnostica sarcina (daca beta-HCG este pozitiv, se verifica rezultatul printr-o ecografie). Daca nu s-a obtinut sarcina, trebuie asteptat inca un ciclu pana la urmatorul tratament. Numarul incercarilor la aceasta metoda nu este limitat.

3 raspsunsuri la Fertilizare in vitro – elemente generale

  1. liberty reserve says:

    Fertilizare in vitro – elemente generale | Dragos Albu I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are incredible! Thanks! your article about Fertilizare in vitro – elemente generale | Dragos Albu Best Regards Yoder Yoder

  2. scarpe hogan donna says:

    HI~Happened to see your blog today, it’s really a useful one. Get enough information about your topic and I will visit you constantly.I link to your blog on my site and you could find the link here:http://www.hoganhoganscarpehogan.org/blog/site-like/

  3. Rwa kulszowa says:

    Article of such quality as to The New York Times